Varför det är smart att plugga till elektriker i år

Det ser ljust ut för el- och energistudenter, branschen är i stort behov av att värva nya hungriga elektriker. Är man intresserad av ett utmanande hantverk, känner att ellära är intressant och något man vill förstå sig på så har man stora möjligheter att jobba med något man tycker är intressant, utmanande och roligt. Att jobba som elektriker är inte för vem som helst – man behöver kunna arbeta självgående och lösa problem på egen hand för att vara effektiv i yrket.

Användningen av el ökar

Sedan länge har vårt samhälle varit i princip helt beroende av el för att fungera normalt, det märker man när det blir strömavbrott i ett område. När TV eller datorn stängs ner och lamporna släcks är det knappt att man vet vad man skall göra. Folk står och tittar ut genom fönster och dörrar och undrar när ljuset skall komma tillbaks. Desto mer el vi använder desto fler elektriker, el-tekniker och servicetekniker behöver vi.

Många som går i pension kommande år

Det är även många elektriker som går i pension nu och några år framöver, vilket gör att det blir en stor öppning i arbetsmarknaden. När behovet är stort finns det större möjlighet att skaffa sig bättre avtal och anställningar från början, vilket är bra för nya elektriker.

Möjligheter att gå vidare

Elektriker är inte en dead-end, det finns många olika vägar att gå vidare från att vara en ”vanlig” elektriker. Många märker efter några års verksamhet inom el-branschen att de tycker vissa delar av arbetet är mer intressanta än andra och börjar då söka sig mer åt den riktningen, det kan innebära att man pluggar vidare eller att man tar ansvaret för ett visst område på sitt företag. Att välja inriktning efter man varit verksam ett tag är smart eftersom man har lite mer verklig erfarenhet av vad arbetet innebär.

Stor efterfrågan på högutbildade inom el och energi

Precis som för elektriker behövs det göras nya rekryteringar för de mer specialiserade positionerna inom el och energi. Det behövs fler tekniker, ingenjörer, arkitekter inom el och det finns gott om väldigt specialiserade områden att fokusera på. Vill man vara med och utveckla elmotorer eller klura på hur man mest effektivt drar ledningar i ett nybygge så finns det definitivt positioner att fylla de kommande åren.

Bra lön

Elektriker och andra i el-branschen avnjuter bra löner, redan från start har man en god ingångslön som är snäppet bättre än de flesta andra hantverkare. Ofta får man schyssta tillägg om man arbetar jour eller på annan ort, och det är absolut vanligast att man får en tillsvidareanställning, alltså en ”fast” anställning – där man har rätt att ta tjänstledigt för att studera, om man exempelvis vill plugga vidare. Man har även garanterat jobb 40 timmar i veckan och en garanterad lön, man kan inte bli uppsagd för minsta lilla och man får 5 veckors betald semester varje år.

Kul att hjälpa andra och föra utvecklingen framåt

Oavsett om man jobbar som en ”vanlig” elektriker och rycker ut för att hjälpa folk med sina strömavbrott och trasiga ledningar eller om man är med och utvecklar nästa miljövänliga energikraftverk så hjälper man sina medmänniskor och skapar värde i världen.